Se pare ca religia joaca un rol major in viata fiecarui om, insa atunci cand, din motive religioase se impiedica tratarea pacientilor, ea constituie un factor decisiv in viata fiecaruia.

Insa, unele cazuri ajung sa fie mediatizate, tocmai pentru ca din motive religioase, unii medici nu pot aplica masurile de acordare si de ajutorare a pacientilor. Astfel, a fost si cazul unei tinere de 20 de ani, care in urma unui grav accident pe calea ferata a ajuns internata in spitalul judetean Suceava.

Pentru a efectua operatia de sold si pentru ca pacienta sa reziste operatiei, medicii au incercat sa faca o transfuzie de sange, insa parintii fetei au refuzat, pentru ca religia nu permite astfel de ingrijiri. Cei care refuza ingrijirea medicala din motive religioase inseamna ca pun mai presus religia de viata proprie sau a copilului.

Convingerile religioase, in acest caz, au avut un lucru de spus, ceea ce a facut ca tanara sa moara cu cateva ore inainte de a intra in operatie. Parintii sunt responsabili, insa acum nu mai au ce sa faca. Situatia este care este si ceea ce trebuie sa invatam cu totii este ca in asemenea cazuri, trebuie sa lasam stiinta si medicina sa isi faca meseria.

A salva o viata atunci cand se poate este mai mult decat imbucurator pentru un medic. Se pare ca, in cazul celor care nu au rude de gradul 1 pana la 4, deciziile medicale sunt luate de asistentul social, in cazul copiilor minori si aflati in plasament, iar in alte cazuri sunt luate de acele rude.

Pentru cei care sunt casatoriti, decizia privind hotararile medicale ale unui pacient in stare critica este luata de sotul respectiv, aflat in viata si in plin discernamant. In cazul de la Suceava, parintii erau cei care trebuiau sa ia decizia corecta pentru fiica lor.

Inca o data exista o mare batalie intre medicina si religie, ceea ce face imposibil de salvat o viata atunci cand este cazul si se acorda si mijloacele necesare.