O structura inalta se ridica la 20 de kilometri deasupra pamantului, iar varful sau se va afla in partea de sus a cerului, poate suna ca un pasaj asemanator celor din Vechiul Testament sau din filmele science- fiction. Insa, o companie din Canada a propus o astfel de idee pentru a reduce costurile de exploatare a spatiului.

Luna trecuta, Thoth Technology a acordat un brevet catre Statele Unite pentru un „lift spatial”, care ar fi de 20 de ori mai inalt decat cladirea de 829 de metri a Dubaiului- Burj Khalifa- cea mai inalta cladire din lume de la ora actuala. De asemenea, aceasta constructie se afla dincolo de „limita Armstrong”- un punct situat la o altitudine de 19 kilometri unde fluidele incep sa fiarba din cauza presiunii aerului extrem de redusa.

Thoth Technology

„Liftul turnului va avea o structura segmentata, iar fiecare segment va fi realizat din cel putin o celula presurizata pneumatic. Celulele de presiune pot fi umplute cu aer sau cu gaz”- declara cei care isi doresc sa proiecteze constructia. „Masinariile din lift pot urca si cobora pe suprafetele exterioare a structurii ascensorului.”

Astfel, structura impresionanta va fi stabilizata cu ajutorul masinilor de control si a giroscoapelor active. Compania este de parere ca va fi mult mai eficient sa se lanseze nave spatiale direct din atmosfera din cauza consumului de combustibil mai redus. Oamenii de stiinta propun folosirea unei platforme de top, care ar putea determina o scadere a costurilor spatiale cu aproape o treime fata de cele din prezent. Astronautii vor urca cei 20 de kilometri cu ajutorul liftului spatial, iar din partea de top a cladirii, navele spatiale se vor lansa mult mai usor, reusind sa se reintoarca pe partea de sus a cladirii pentru a se alimenta cu combustibil.

Ideea unei astfel de constructii a fost propusa, pentru prima data de catre un cercetator rus- Konstantin Tsiolkovsky- la sfarsitul secolului XX. In ciuda faptului ca ideea turnului pare una nerealista, conceptul celor de la Thoth Technology este mai realist decat orice alt caz din trecut.