Space
Space

Cu totii stim, am urmarit sau cel putin am auzi de Mithbusters, emisiunea TV care punea anumite mituri la incercare pentru a dovedi daca sunt inspirate din realitatea sau sunt doar mituri. Lumea stiintei este plina de astfel de idei, dar multe dintre acestea sunt percepute gresit.

Evolutia

Mit: Evolutia presupune trecerea de la „bun” la „mai bun”

Este adevarat ca selectia naturala are tendinta de a elimina genele care nu sunt potrivite sau sanatoase din organism, dar exista multe cazuri in care un organism imperfect a ajuns sa supravietuiasca. Spre exemplu rechinii si crustaceele au ramas neschimbati pentru o perioada foarte lunga de timp. Organismele acestora sunt suficient de puternice asa cum sunt sa faca fata la schimbarile mediului inconjurator.

Oamenii explodeaza in spatiu

Mit: Cand un om este expus vidului din spatiu, corpul acestuia explodeaza.

Acest mit este rezultatul numeroaselor filme science fiction care au imbogatit drama si suspansul in astfel de scene. In realitate, corpul uman poate rezista intre 15 si 30 de secunde in spatiu fara oxigen. Lucru ce permite plamanilor sa consume tot oxigenul in loc sa explodeze si sa trimita aerul in sange. 15 secunde fara oxigen in spatiu duc la pierderea cunostintei si la moarte. Cauza este asfixierea si explozia organelor interne.

Cea mai stralucitoare stea

Mit: Polaris este cea mai stralucitoare stea din emisfera nordica

Sirius este in realitate mult mai stralucitoare avand un coeficient de 1.47 fata de 197 cat are Polaris (Cu cat este mai mic coeficientul acordat cu atat este mai stralucitoare steaua). Importanta stelei Polaris este aceea ca indica Nordul ca punct cardinal – motiv pentru care este supranumita Stea Nordului. Polaris este cea mai stralucitoare stea din constelatia Ursa mica. Un lucru interesant este acela ca steaua este intr-o continua deriva sincronizata cu planeta noastra, fapt pentru care indica mereu nordul.