In sezonul rece, copii si parintii de asemenea, se confrunta cu tot felul de probleme de sanatate. Asa se face ca parintii se confrunta cu tot felul de probleme ale copiilor. Asadar, iata cateva sfaturi utile pentru cresterea imunitatii copilului.

Sistemul imunitar este intarit de sentimentele pozitive, de multumire, bucurie, fericire ale copilului. S-a constatat ca atunci cand in mediul de viata familial al copilul exista certuri, reprosuri, lacrimi etc. la care acesta asista, copilul devine trist, uneori chiar stresat, se inchide in sine si imunitatea lui are de suferit.

Sistemul imunitar al copilului se maturizeaza in jurul varstei de 11-12 ani. Pana la aceasta varsta, amigdalele si timusul („glanda copilariei”, care involueaza dupa 14 ani) reprezinta adevarate scoli pentru imunitate. Aceste organe limfoide „instruiesc” alte componente ale sistemului imunitar cu memorie, adica cand organismul intalneste un agent patogen (virus, bacterie), acesta lupta impotriva lui si in urma acestei „confruntari” isi dezvolta anticorpi.

Anumite categorii de anticorpi raman in organism toata viata, iar la urmatoarea „confruntare”cu un agent patogen sistemul imunitar il recunoaste, isi aminteste totul despre el si il invinge cu usurinta. De aceea se spune ca racelile din copilarie ajuta la formarea imunitatii, ele perfectioneaza sistemul imunitar, astfel incat la varsta adulta ajungem sa racim o data sau de doua ori pe an sau chiar mai rar. Tot memoria sistemului imunitar ne ajuta sa facem doar o singura data bolile copilariei (varicela, rujeola, oreion, rubeola).

Trecerea de la o temperatura la alta si umiditatea favorizeaza infectiile respiratorii. De incidenta afectiunilor respiratorii nu este vinovata atat temperatura scazuta, cat faptul ca organismul petrece mult timp in spatii inchise, neaerisite.

Asadar, aveti grija sa respectati toate lucrurile acestea daca va doriti ca micutul dvs. sa fie stabil din punct de vedere al sanatatii.