Capusele sunt niste insecte parazite care din foarte inofensive se pot transforma foarte usor in insecte foarte periculoase. Spun ca sunt periculoase pentru ca intrucat ele sunt extrem de mici nu pot fi vazute cu ochiul liber si astfel oamenii nu au de unde stie daca au fost sau nu muscati de o capusa. Problema apare in momentul in care dureaza foarte mult pana cand dispare de pe suprafata pielii. Mai exact, capusa nu sare si nici nu zboara, ea se fixeaza pe pielea individului si ramane fixata o perioada de timp timp in care se hraneste cu sangele individului.

Este destul de greu sa iti dai seama daca ai fost sau nu muscat de o capusa. Iata totusi care sunt semnele si simptomele provocate de muscaturile de capusa:

In primul rand, trebuie sa stiti ca aceste muscaturi nu sunt deloc dureroase. Tocmai din acest motiv ele sunt descoperite dupa ce au facut rau unei persoane. Oamenii nu observa muscaturile pentru ca insecta este foarte mica iar portiunea muscata nu este dureroasa. De exemplu, capusa de caprioara nu este vizibila mai deloc.

Prezenta capusei va fi vizibila abia atunci cand portiunea se va infecta si vor aparea complicatiile. O substanta din saliva capusei numita neurotoxina provoaca complicatii foarte mari ducand pana la paralizie si chiar soc anafilatic. De asemenea, ea poate provoca slabiciune musculara inexplicabila.

Manifestarile in cazul muscaturilor de capuse incep de la cateva zile si pot dura pana la cateva saptamani. Este foarte important ca atunci cand pacientul banuieste ca a fost muscat de o capusa si se prezinta la medic crezand ca are o alta problema de sanatate, sa specifice faptul ca banuieste ca a fost muscat de o capusa.

Exista cativa factori care anunta muscatura unei capuse: febra, eruptii cutanate, amorteala locului, slabiciune, palpitatii, scurtarea duratei respiratiei, greata si varsaturi. simptome asemanatoare gripei.