Mersul izobarelor in luna ianuarie prezinta cateva particularitati. In zona ecuatoriala miscarile termo-convective  intense contribuie la existenta unui brau de joasa presiune (aproximativ 1010mb), care isi are axa plasata la sud de Ecuator, conforma cu trecerea aparenta a Soarelui in emisfera sudica. La nord si la sud de Ecuator se observa ca presiunea atmosferica creste, atingand in zonele subtropicale (intre 30 si 35o N si S) valori maxime.

La latitudini subtropicale se pune in evidenta existenta a doua arii anticiclonale de natura dinamica, aflate in stransa legatura cu circulatia generala a aerului din zona extratropicala (polara). Braul anticiclonal din emisfera de vara (sudica) este intrerupt in dreptul continentelor, puternic incalzite. In cuprinsul celor doua brauri de mare presiune atmosferica se disting cateva nuclee, mai pronuntate pe oceane, numite anticicloni sau maxime barice subtropicale, care poarta denumiri dupa insulele din apropiere. Acestea sunt:

– Anticiclonul Azoric (1021mb) si Anticiclonul Hawaii (1021mb) din zona subtropicala nordica,

– Anticiclonul Sf. Elena (1020mb), Anticiclonul Mauritius (1020mb) si Anticiclonul Insulei Pastelui sau Sud-Pacific (1019mb) din zona subtropicala sudica.

La nord si la sud de zonele subtropicale, desupra oceanelor presiunea atmosferica scade treptat odata cu cresterea latitudinii. Se formeaza astfel doua minime barice de origine dinamica desupra bazinelor nordice ale Atlanticului si Pacificului. In Atlanticul de Nord se individualizeaza Minima Islandica sau Depresiunea Islandeza (997mb) ce se intinde intre Peninsula Labrador si Peninsula Scandinavica, iar in Pacificul de Nord, Minima Alentinelor (1000mb)  desfasurata intre tarmurile nord-estice ale Asiei si nord-vestice ale Americii de Nord. Si in emisfera sudica la  atitudini de peste 50o se formeaza o zona de presiune joasa pe suprafetele oceanice din jurul Antarcticii.

Pe continentele emisferei nordice, racirile radiative si patrunderea anticiclonilor de invazie de pe frontul arctic, care apoi se stabilizeaza si se racesc intens in timpul iernii pe suprafete acoperite cu zapada, determina aparitia unor vaste arii de mare presiune atmosferica: Anticiclonul Euroasiatic (1035mb) cu centrul in Podisul Mongoliei, in jurul lacului Baikal si Anticiclonul Canadian (1021mb) cu centrul in provincia Manitoba. In regiunile polare arctice si antarctice presiunea atmosferica medie este relativ ridicata datorita temperaturilor scazute.