Probabil cei care calatoresc destul de des cu avionul sau trenul trec prin comsrul ca zborul a fost anulat sau trenul are o mare intarziere. Si nu este bine sa te stresezi deoarece ai si tu drepturile tale.

Toate persoanele care calatoresc  cu avionul in UE care sunt valabile pentru zborurile interne, cursele charter care pleaca sau sosesc pe aeroporturile UE si alte zboruri din tari tari terte in UE cu companii aeriene din UE. Daca tu nu cunosti aceste reguli poti intreba o companie aeriana.

Iata care sunt cele mai importante reguli pe care ar trebui sa le stii atunci cand calatoresti cu avionul. In primul rand dreptul la asistenta. Daca zborul tau a fost anulat, intarzie, sau s-au vandut mai multe bilete decat locurile care erau disponibile atunci compania este obligata sa iti ofere asistenta care sa includa mancare si cazare.

Daca ti se refuza accesul in avion sau daca zborul a fost anulat atunci ai dreptul de a continua calatoria sau sa primesti bani inapoi pe bilet. Un alt drept pe care il ai este refuzarea accesului in avion. Ai acest drept adica o compensatie, in functie de distanta zborului si intarzierile intervenite cand iti reiei calatoria.

De asemenea atunci cand vine vorba de intazieri poti cere sa ti se dea banii inapoi pe bilet daca intarzierea este mai mare de cinci ore, dar numai daca decizi sa nu mai continui calatoria. In cazui speciale atunci cand intarzierile sunt foarte mari se ofera o compensatie.

Trebuie sa stii faptul ca si animalul tau are nevoie de pasaport, mai ales daca vrei sa il iei cu tine. Si daca bagajele tale se pierd, sufera daune sau chiar intarzie compania aeriana poate sa raspunda. Poti primi pana la 1.211 euro din partea companiei aeriene in cazul in care s-au pierdut bagajele tale.Daca totusi ai lucruri foarte scumpe in bagaj este cazul sa iti faci o asigurare de zbor privata.