Nu prea mai avem cunostinte in viata noastra sociala care sa nu aiba profil de Facebook. Oamenii merg pe principiul „nu ai Faceboook, nu existi” si asta cam asa si este. Totul, absolut totul se petrece in mediul virtual, iar cei care au cont de Facebook aud mai repede stirile care circula in mediul online, decat cei care nu au un cont pe cea mai mare retea de socializare din lume.
Excursii, internare in spital, fotografii in toaletele restaurantelor- totul apare in mediul virtual, insa astfel de lucruri nu ne pot face fericiti- simtim nevoia de atentie, insa publicarea constanta de fotografii din viata de zi cu zi pe retelele de socializare nu este un lucru atat de benfic pentru noi. De altfel, oamenii de stiinta de la Institutul pentru Studiul Fericirii din Danemarca au realizat un studiu si au descoperit ca cei care renunta la contul de Facebook devin mai fericiti.
In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au analizat 1095 persoane, cu o varsta medie de 33 de ani. Mai bine de jumatate din cei studiati au renuntat la contul de Facebook vreme de o saptamana, in timp ce cealalta jumatate a utilizat reteaua sociala ca intotdeauna. Dupa ce s-a analizat intreaga perioada, cercetatorii au descoperit ca 88% dintre cei care au renuntat la profilul de Facebook au declarat ca sunt mult mai fericiti. De asemenea, cei care au pastrat contul online au declarat, in proportie de 81% ca simt acelasi lucru. Cu alte cuvinte, cei care au optat la renuntarea profilului de Facebook au sustinut ca isi apreciaza viata mult mai tare, in timp ce 75% din cei care au continuat sa figureze in mediul virtual s-au declarat fericiti.
Utilizatori mai stresati
Pe de alta parte, au existat si utilizatori care s-au declarat nefericiti in tot acest timp, procentul acestora ridicandu-se la 20% in randul celor care folosesc reteaua de socializare Facebook. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca aproape 55% din utilizatorii Facebook sunt mult mai stresati decat cei care renunta sau nu au cont pe platforma de socializare.
Utilizatorii care nu au mai folosit Facebook timp de o saptamana au declarat ca si-au imbunatatit viata sociala si au dat dovada de mai putine probleme de concentrare. In general, Facebook ne schimba nivelul de fericire prin faptul ca suntem din ce in ce mai preocupati de viata prietenilor virtuali, si mai putin de a noastra. In acest caz, devenim invidiosi si depresivi din cauza faptului ca ceilalti prieteni virtuali se simt fericiti- dovada stau fotografiile publicate pe Facebook- in timp ce noi nu ducem un stil de viata atat de excentric.