Nu mai este prea multa vreme sau nu mai avem prea mult timp la dispozitie si va trebui sa facem astfel incat sa ne conformam traditiilor si superstitiilor de Sfantul Andrei. Este adevarat ca nu foarte multa lume tine cont de aceste superstitii insa ar fi frumos si interesant sa cunoastem traditiile Sfantului Andrei. Astfel, vom sti care sunt lucrurile care merita sa fie povestite copiilor nostri.

Vom pierde inca o noapte cu pregatirea pentru Sfantul Andrei insa merita efortul.De Sf. Andrei se pune grau la incoltit si fiecare membru al familiei trebuie sa isi semene propriul grau. Se pun boabe de grau intr-un vas cu un strat subtire de pamant care este udat constant. Graul ar fi indicat sa se pozitioneze langa fereastra pentru a obtine destula lumina. De Anul Nou se interpreteaza norocul si sanatatea ce va fi harazita fiecaruia in anul ce va urma in functie de inaltimea si grosimea firelor de grau.

Avand in vedere cate pericole ne pasc in Ajunul de Sf. Andrei, ce putem face ca sa ne protejam? Cea mai la indemana arma contra fapturilor noptii este usturoiul. Gospodinele trebuie sa pregateasca multe bucate cu usturoi ca sa alunge ghinionul din casa. Casele trebuie unse la usi si la geamuri cu usturoi si tot cu usturoi se ung si tarusii portii, fruntile si piepturile celor care locuiesc in casa.

Oalele si canile trebuie intoarse cu gura in jos si firimituri de paine se intind afara pentru ca strigoii sa nu caute mancare in camari.

Daca nu ai grau, exista alternativa cepei. Conform unei alte traditii, in podul casei sunt urcate 12 cepe sanatoase care sa fie lasate pana in seara de Craciun. Fiecarei cepe ii este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat in saptamanile care au trecut indica luni ploioase sau cu grindina, iar cele care au incoltit – luni favorabile recoltei.

Asadar, ramane la atitudinea dvs. daca aveti de gand sau nu s apuneti in practica aceste lucruri insa ele merita sa fie cunoscute.