Indiferent ca o numim 4K sau Ultra HD, urmatoare generatie de monitoare este scumpa pentru buzunarele consumatorului obisnuit. Totusi, pentru profesionsti, noul ViewSonic VP2780-4K pare sa fie o alegere optima.

Monitorul are o diagonala de 27 inch si o rezolutie UHD de 3840 x 2160 pixeli. Indiferent daca vorbim de grafica, jocuri sau editare video, o imagine clara nu este de ajuns; o paleta de culori cat mai mare este necesara. PC Advisor mentioneaza ca monitorul poate reda cu usurinta toate culorile cunoscutului spectru sRGB, impreuna cu peste 80% din culorile sistemului Adobe.

Un display puternic la un pret rezonabil

Redactorii PC Pro au fost impresionati de culorile si contrastul dinamic al monitorului, dar mentioneaza ca acestea sunt putin cam calde, rosiatice si ca variatia luminozitatii pe suprafata ecranului este insemnata, fara a fi insa suparatoare.

O alta caracteristica a display-ului ViewSonic VP2780-4K este ca e unul dintre primele produse de pe piata care suporta standardul HDMI 2.0. Asta inseamna dublarea latimii de banda a mai cunoscutului HDMI 1.4, monitorul putand rula la rezolutia maxima cu o rata de refresh de 60 Hz. Vechile monitoare 4K erau “blocate” la 30 Hz, rata de actualizare a imaginii nesatisfacatoare pentru multi utilizatori; ViewSonic VP2780-4K reuseste asadar sa exploateze la maximum adevaratul potential al noii tehnologii 4K.

PC Advisor mentioneaza, de asemenea, ca meniul de setare a monitorului nu este cel mai stralucit de pe piata; interfata touch de pe noul monitor ViewSonic necesita o apsare atat de puternica incat monitorul ar trebui tinut din spate cu cealalta mana.

Desi pretul de 899 dolari pune monitorul ViewSonic VP2780-4K in mod clar in categoria display-urilor profesionale, modelul in cauza este totusi un model “budget”, oferind caracteristici de top la ora actuala, la un pret relativ rezonabil.

Cu toate acestea, parerile din primele recenzii sunt oarecum impartite; acest monitor poate fi vazut ca inacceptabil de scump tinand cont de neajunsurile sale, sau un adevarat “best buy” tinand cont de rezolutia, refresh-ul si paleta bogata de culori, comparativa cu display-uri care costa in general dublu.

ViewSonic VP2780-4K va fi disponibil in Romania de la sfarsitul lunii iulie, probabil la un pret de 900-1000 euro, datorita adaugarii TVA-ului fata de pretul din Statele Unite.