Toti parintii isi doresc sa dea copiilor o educatie cat mai buna. Chiar daca te-ai straduit sa le dai cea mai buna educatie, si te-ai purtat in mod exemplar cu copii tai, observi ca acestia iti pun nervii la incercare si incep sa iti intreaca limitele. Nu este vina ta, fiecare dintre noi avem rabdarea noastra si putem face fata sau nu unor provocari la care ne supun copii nostri. Problema nu este la tine ci la copilul tau care trece printr-o serie de transformari pana la maturizare si se schimba fara sa-si dea seama. Exista acea perioada preadolescentina in care majoritatea copiilor isi schimba comportamentul. Copilul care era dulce, curios, nerabdator sa ajungi acasa si care nu iesea niciodata din cuvantul tau poate deveni o persoana total schimbata. O mare parte a parintilor se plang de aceste situatii si cu toata dreptatea, avand in vedere ca dragul nostru copil ne respinge si se comporta rece.

Formele de manifestare a copilului variaza de la un individ la altul insa daca vei observa o schimbare mult prea brusca a copilului tau, iar acesta este din ce in ce mai abatut, disperat si anxios trebuie sa ceri ajutorul unui specialist. Schimbarea se poate manifesta atat de brusc incat nu vei avea timp sa iti dai seama. Acest lucru nu inseamna nicidecum ca va trebui sa suporti comportamentele necorespunzatoare, grosolane, lipsite de bun simt, care ii pun viata in pericol.  Oricum, trebuie sa fii constient de legile naturii si de faptul ca trebuie sa treaca prin transformari pana sa ajunga la maturitate.

Pentru toti adolescentii aceasta este o perioada foarte grea si haotica pe care unii o depasesc foarte usor iar altii foarte greu. Tine cont ca pe langa schimbarile hormonale care se produc in procesul de maturizare al copiilor, acesta trece si prin modificari care tin de mediu: trecerea de la gimnaziu la liceu.