Din ce in ce mai multe cupluri se lupta cu problema infertilitatii, iar la nivel mondial se pare ca un cuplu din patru are astfel de probleme. Printre cauzele care stau la baza infertilitatii se numara infectiile netratate, dezechilibrele hormonale, administrarea unor medicamente sau interventii chirugicale realizate in zona abdominala. Cu toate acestea, exista o anumita categorie de medicamente care poate afecta grav fertilitatea, atat in cazul femeilor cat si a barbatilor, un exemplu foarte bun fiind medicamentele pe baza de steroizi.

In ceea ce priveste barbatii, medicamentatia pe baza de steroizi, administrata pe termen mai lung, determina o degradare a calitatii de fertilitate. In cazul femeilor, astfel de medicamente conduc la dereglarea menstruatiei, dar si a procesului de ovulatie. Infertilitatea este o problema destul de grava care ameninta 10% din femeile care au varste cuprinse intre 15 si 44 de ani. Infertilitatea poate avea consecinte psihologice profunde.

Care sunt medicamentele care degradeaza fertilitatea?

Citostaticele reprezinta o amenintare destul de periculoasa pentru fertilitate, deoarece afecteaza si celulele sanatoase, pe langa cele care sunt canceroase.

O a doua categorie care alimenteaza infertilitatea si care este considerata a fi un adevarat pericol sunt anticonvulsivantele, care se folosesc in tratamentele pentru crizele de epilepsie. Se pare ca aceste medicamente afecteaza functionarea normala a glandei pituitare, care are o legatura foarte stransa cu procesul de ovulatie.

Antidepresivele sunt o alta categorie de medicamente care cere o atentie foarte mare si trebuie administrate cu deosebita atentie. Efectele adverse ale antidepresivelor constau in lipsa libidoului si menstruatii neregulate.

De asemenea, o alta categorie care are un impact uimitor asupra infertilitatii sunt antiinflamatoarele, care in general sunt recomandate pentru tratarea artritei reumatoide. Exista o multime de cercetari si studii care arata ca utilizarea acestor medicamente pe termin lung pentru combaterea durerelor de artrita poate determina o crestere a riscului spre avort.