Un lucru este sigur, a fi pilot de Formula 1 nu este ceva usor si nu este ceva pentru oricine. Daca esti destul de lenes din fire si cu cateva kilograme in plus, nu ai probabil sanse nici macar sa intri intr-o masina de F1.

Poate unii dintre voi veti spune ca pilotii de F1 nu fac decat sa stea in masina o viata intreaga si sa conduca. Departe de adevar, acestia trebuie sa intretina diverse exercitii de forta si anduranta pentru a putea rezista pe parcursul unei curse de F1.

Pentru inceput, Formula 1 este un sport care cere foarte multe de la un pilot, din punct de vedere fizic. Forta gravitationala actioneaza cu forte mari asupra pilotilor. Conform datelor, fortele laterale G pot face pilotul sa simta ca are o greutate cu 25 kg in plus, doar la nivelul gatului. E ca si cum ai avea un dalmatian pe cap in timp ce incerci sa conduci. De asemenea casca pilotilor poate fi simtita ca avand 7 kg in virajele generatoare de forte G. Pe langa fortele laterale G, care actioneaza asupra pilotilor mai avem si foltele logitudinale care sunt simtite sub franare sau accelerare.

Pentru a putea rezista o cursa intreaga, pilotii de F1 trebuie sa intretina o serie de exercitii:

Gatul

Fara indoiala, cea mai importanta sectiune a corpului uman in F1 este gatul. Pilotii intretin o serie de exercitii care simuleaza fortele la care este supus gatul in timpul unei curse. Sunt exercitii de forta si de rezistenta in acelasi timp.

Inima

In privinta teremenului de anduranta, F1 este mai apropiata de maraton decat de fotbal. Pe parcursul unui meci de fotbal jucatorii pot lua pauze scurte de la efort, si se pot recupera la pauza dintre reprize. Pilotii de F1 nu au timp sa se odihneasca sau sa ia o pauza. Acestia fac exercitii de alegare, rezistenta, ciclism pentru a mentina un anumit ritm cardiac pentru perioade lungi de timp.