Sigur ca familia este cea mai importanta pentru un copil in orice caz. De fapt, vorbim despre faptul ca familia este cea care dezvolta personalitatea si educatia copilului, cel putin in mare parte. Spun in mare parte deoarece foarte mult timp copii si-l petrec facand diferite lucruri in afara familiei. Vorbim despre scoala, despre gradinita, prieteni si alti factori care bineinteles ca influenteaza foarte mult evolutia copilului.

In general definim educatia ca pe un process de influentare pozitiva de catre adulti a copiilor. Orice actiune a adultilor asupra copilului produce ecouri largi, puternice in personalitatea acestuia, generand si alte efecte decat cele scontate de adulti.

Influentarea educativa exercitata de adult este neunivoca. Ea poate duce la rezultatul dorit, cel urmarit de educator, dar poate avea si efect nul, sau poate provoca efecte negative, contrare chiar celor scontate. Asa, de exemplu, pedepsirea severa a unor abateri fara gravitate, cu toate ca pe moment rezolva corectarea lor, poate statornici in copil teama de a recunoaste greseala comisa, stimuland tendinta de a ascunde greselile, de a minti, ca o reactie de aparare.

Lipsa unor manifestari raspuns, la influenta educativa primita traduce numai in aparenta un efect nul. In realitate, nici o actiune educativa exercitata asupra copilului nu este lipsita de rezonanta psihica in individualitatea sa, fie ea si imperceptibila ori subliminala si greu de constientizat, dar care persista in timp si conditioneaza alte manifestari observabile.
Durata in timp si adancimea consecintelor unor influente asupre personalitatii copilului sunt diferite. Unele au efecte psihice imediate, sau nu, dar sunt urmate de o serie de consecinte in timp, cu manifestari cumulative in structura personalitatii si comportamentului.

Este foarte important sa facem tot posibilul pentru ca micutul nostru sa fie o persoana educata si manierata. Sigur ca pe parcursul timpului, copilul va incepe sa mai renunte la unele obiceiuri si le va adopta pe cele care le consdiera cele mai bune.