Frica este definita ca o emotie cauzata de anxietate sau disconfort, este o teama justificata sau nu de o persoana, un lucru sau o situatie. Dintotdeauna frica a fost un impediment, ceva ce ne-a tras inapoi. Ajunge sa ne convinga ca nu ne putem niciodata indeplini obiectivele si ne izoleaza de toate oportunitatile ce ne inconjoara.

Exista tipuri diverse de frica – poate fi vorba de temeri la nivel personal sau profesional, insa simptomele sunt aceleasi. Ne transpira palmele, ni se usuca gura, ni se strange stomacul, incepem sa tremuram, ni se accelereaza pulsul etc.

Uneori frica este un lucru benefic, deoarece exista exact in scopul de a ne proteja, la fel ca un semnal de alarma dat din timp. Exista si cateva modalitati prin care poti sa scapi mai usor de frica, enumerate in continuare.

Conecteaza-te cu altii – orice frica ai avea de infruntat, este cu atat mai dificila cu cat te afli singur in fata ei. Nu vrem sa ne recunoastem fricile fata de altii, pentru ca ar putea sa ne faca sa parem mai slabi, insa a gasi o persoana de incredere careia sa ii poti impartasi temerile este de un real ajutor.

Fa-ti tot timpul planuri si organizeaza-ti timpul. In acest fel vei fi tot timpul constient de ceea ce ai de facut, vei respecta un program si lucrurile neprevazute nu te vor lua prin surprindere. Daca preiei controlul asupra situatiei, putin probabil sa mai experimentezi frica.

Gandeste pozitiv – te va ajuta sa iti depasesti temerile, vei gasi aspecte pozitive chiar in cadrul acestora, iti vei construi o incredere in sine mai buna si vei depasi mult mai usor orice obstacole. O alta modalitate – totusi mai drastica – de a scapa de temeri este sa le infrunti direct. Daca cea mai mare temere a ta este sa vorbesti in public – spre exemplu – ar trebui sa concepi un discurs si sa incerci sa il prezinti intai apropiatilor, pentru ca apoi sa iti depasesti frica prezentandu-l unui grup mai mare de persoane, chiar si necunoscute.