Copii se schimba foarte mult pana ajung la maturitate. Se vor produce schimbari atat fizice cat si psihice. Este posibil sa te socheze si sa nu stii cum sa reactionezi uneori. De exemplu, ce faci cand iti spune copilul tau, adolescent, ca s-a indragostit? Ce sfaturi ii poti da tu?

In primul rand, trebuie sa stii ca momentul in care copilul tau se indragosteste delimiteaza granita dintre copilarie si maturitate. Te gandesti ca e o varsta mult prea frageda, ca ar trebui sa mai astepte. Te gandesti la siguranta lui, il consideri inca mic si nu crezi ca este inca pregatit sa se implice intr-o relatie. Iti doresti sa il protejezi, sa nu sufere si sa inteleaga ce inseamna iubirea la momentul potrivit. In orice caz nu ii poti interzice copilului tausa aiba o relatie. Daca isi va dori acea relatie cu siguranta o va avea cu sau fara stirea ta.

Este normala reactia ta, cand copilul tau iti spune ca s-a indragostit esti ingrozit. Nu stii ce sfaturi si cum sa iti protejezi mai bine copilul. Trebuie sa il sprijini si sa il pregatesti emotional pentru ceea ce urmeaza sa se intample in viata lui. Studii demonstreaza ca relatiile de 14-15 ani care par atat de nesemnificative au efecte pe termen lung asupra copilului si asupra dezvoltarii sale personale. Generatiile sunt altele. Timpuri s-au schimbat si nu mai poti sa iti tratezi copilul asa cum te tratau pe tine parintii tai. Poate ca nu vei reusi sa elimini suferinta din viata copilului tau, insa vei putea sa il protejezi si sa discuti in amanunt cu el. Fii deschis/a cu copilul tau, asculta-l, incearca sa ii dai sfaturi, nu te alarma si nu incepe sa tipi cand iti povesteste lucrurile care i se intampla in viata lui. Astfel, va avea incredere, va stica il sprijini si va veni mereu sa iti ceara un sfat.