Osteoporoza este o afectiune a oaselor numai si „boala oaselor poroase” si se manifesta prin demineralizarea si afectarea strucurii sistemului osos. Persoanele care au osteoporoza sunt dispusa cel mai mult la fracturi chiar si atunci cand au suferit un traumatism de intensitate foarte slaba.
Acesta boala apare de cele mai multe ori la persoana peste 35 de ani din cauza pierderii continue de substanta osoasa din organism. Osteoporoza afecteaza si modifica structura oaselor, de modifica consistenta si densitatea. Modificarile nu sunt vizibile cu ochiul liber. Este greu sa iti dai seama daca o persoana sufera sau nu ce osteoporoza. Putem preveni aceasta afectiune care ne-ar putea schimba viata in mod radical. Iata ce ar trebui sa facem:
- Sportul! Sedentarismul si lipsa activitatilor sportive este unul dintre cele mai populare motive pentru care apare osteoporoza. Prin sedentarism, scade rezistenta oaselor si astfel apare osteoporoza. Sportul este recunoscut ca imbunatateste calitatea sistemului osos iar studiile arata ca imbunatateaste cu 18% sanatatea sistemului osos. Insa, antrenamentele in excespot crea presiuni asupra articulatiilor si de aceea trebuie evitat.
- Calciul este esential sistemului osos, el este motorul cu care functioneaza aceasta si de aceea trebuie sa fie asimilat prin consumarea produselor care il contin, mai exact prin lactate. Un organism adult trebuie sa isi ia o doza zilnica de 1300 mg, 1200 pentru adultii trecuti de varsta de 50 de ani.
- Consuma vitamina D! Aceasta vitamina fixeaza calciul in oase si poate fi asimilata in mod natural in organism, prin expunerea la soare, din alimente precum peste, ficat sau oua. Doza zilnica recomandata de vitamina D este intre 200 si 400 de unitati.
- Proeteinele au si ele un rol foarte important in fixarea calciului in organism. Femeile adulte trebuie sa consume aproximativ 46 g de proteine/zi, iar barbatii 56 mg.
- Poti folosi nutrienti benefici care iti pot inbunatati calitatea sistemului osos. Foloseste magneziu, fosfor, zinc, cupru, vitaminele A si C, fluor si alti nutrienti pe car ii poti asimila din alimentatie.