Majoritatea posesorilor de autovehicule nu au o idee clara despre compania unde sa isi faca asigurarea obligatorie auto – prescurtata RCA. Unii incep cu o anumita firma de asigurari si merg in continuare pentru ca obtin unele facilitati si reduceri, alte persoane aleg asiguratorul in functie de cat de aproape are un sediu sau o filiala.

In ultima perioada preturile la politele RCA au crescut considerabil, de aceea chiar si cei mai fideli clienti ai anumitor companii s-au vazut nevoiti sa renunte la incheierea politelor la respectivul asigurator datorita bugetului.

De la un an la altul, sau dupa 6 luni, valoarea primei de asigurare incheiata scade, daca nu au fost inregistrate incidente pe respectivul vehicul asigurat. Astfel la prima inmatriculare se incepe de la cota B0, coeficientul de bonus crescand cu cate un punct la reinnoirea politei dupa 6 luni, respectiv cu doua puncte la reinnoirea politei dupa o perioada de 12 luni. Spre exemplu o polita RCA care este reinnoita, avand coeficientul de bonus B1, va primi cotatia B3 daca se va incheia pe 12 luni.

In mod similar autovehiculul va primi cotatie de malus, M1, M2, M3 si asa mai departe, in momentul in care se inregistreaza un incident. In functie de gravitatea accidentului si de daunele provocate creste si cotatia de malus. Treptat se reduce, pe acelasi sistem, daca nu se inregistreaza incidente in continuare.

Tendinta generala in ultima perioada a fost de crestere a tarifelor la toti asiguratorii. Astfel in multe din cazuri reducerea aferenta bonusului acordat a fost compensata cu majorarea de tarif, in unele cazuri prima unei polite ajungand sa fie chiar mai scumpa decat cea anterioara, chiar daca nu au fost inregistrate incidente.

Multi proprietari de autovehicule s-au gasit pusi astfel in situatia de a plati o suma mai mare si de aceea din ce in ce mai multi aleg sa renunte la compania de asigurari la care au fost fideli mult timp deoarece tarifele sunt mai mari decat la altele. In momentul in care cauti un RCA ieftin ai la dispozitie o multime de variante, asiguratorii au filiale si sucursale in fiecare oras, insa din ce in ce mai mare cautare o au brokerii de asigurari. Acestia, fiind in parteneriat cu toti asiguratorii, iti pot oferi o cotatie de pret pentru fiecare asigurator in parte. Exact ca si atunci cand verifici mai multe magazine pentru a lua decizia finala de cumparare, poti vedea o oferta de pret la toti asiguratorii apeland la o firma de brokeraj in asigurari. Exista de asemenea si posibilitatea de a incheia politele si online si de a face o comparatie intre tarife si poti primi chiar polita RCA prin comanda, la o adresa specificata. Ideea e ca la un broker de asigurari mai poti cere si cateva lamuriri cu privire la modificarile de pret, cotatiile de bonus, conditiile de asigurare si asa mai departe.