Mediile de comunicare se dezvolta la o rata accelerata pentru a asigura claritate si pentru a elimina orice fel de ambiguitate. Cele mai cunoscute forme de comunicare sunt: comunicarea scrisa, comunicarea verbala, comunicarea non verbala si comunicarea vizuala.

Caracteristici ale comunicarii vizuale

  • este o forma de comunicare ce presupune afisarea vizuala a informatiei; mesajul este inteles sau exprimat cu ajutorul mijloacelor vizuale. De exemplu, topografie, fotografie, semne, desene si modele ne ajuta sa intelegem mesajul si sa receptam informatia.
  • filmele si piesele de teatru, spectacole de televiziune si clipurile video sunt formate in tip electronic pentru a exprima comunicarea vizuala.
  • comunicarea vizuala implica, de asemenea, si transferul de informatii sub forma unor texte, care sunt primite prin intermediul unui suport electronic, precum un calculator sau un telefon.
  • iconitele si emoticoanele sunt o forma de comunicare vizuala. Atunci cand acestea sunt folosite intr-un loc public, pe telefon sau pe calculator, utilizatorul poate intelege semnificatia si utilizarea lor.
  • cel mai mare exemplu de comunicare vizuala este World Wide Web, care comunica cu masele, folosind o combinatie de texte, design, imagini, culori si link-uri. Toate aceste caracteristici vizuale sunt necesare pentru a vedea intreg ecranul, in scopul de a intelege mesajul transmis.

De cele mai multe ori imaginile si comunicarea vizuala au un mare impact asupra receptorilor de mesaje, care pot lua aminte sau nu ceea ce se transmite. De exemplu, sunt o multime de campanii care posteaza in oras afise cu privire la accidentele rutiere sau la renuntarea la fumat. Unele dintre aceste promovari utilizeaza imagini cu impact emotional, menite sa intareasca credinta in ceea ce se transmite.

Poate ca o parte a comunicarii vizuale nu este perceputa de multi dintre noi, insa din punct de vedere al comunicarii, acest tip este cel mai raspandit si cel mai cautat mijloc de comunicare si atentionare.