Clonarea este procesul de a crea o copie identica din punct de vedere genetic a unui original. In biologie, clonarea este procesul de producere a populatiilor formate din indivizi indentici genetic similare cu inmultirea asexuata a bacteriilor, insectelor si plantelor.

In realitate, clonarea umana esre crearea unei copii a unui om care exista deja. Fenomelul este folosit pentru clonarea umana artificiala, relaizata in laborator si nu cea naturala gemenii, tripletii etc. Clona apartine genetic unui barbat sau unei femei in viata. Nu este necesar un contact sexual intre cele doua sexe. De asemenea, fertizilizarea nu este facuta de un spermatozoid. Pentru a putea realiza o clona este nevoie de o celula adulta din corpul uman. Prin anumite tehnici care se aplica ovulului fertilizat aceasta va incpe sa se divida precum intr-o conceptie normala cu un spermatozoid. Noul zigot va fi implantat in uterul unei mame purtatoare.

Clona sau copia genetica care se va naste va prezenta fenotipul (aspectul fizic, caracteristicile comportamentale fiziologice si biochimice) precum si genotipul celulei care a donat celula adulta si nu a donatoarei sau a mamei purtatoare. Avand in vedere ca toate celulele  corpului uman, indiferent de localizare anatomica si functie indeplinita poseda acelasi ADN, poate fi folosita orice celula pentru clonare.

Clonarea este considerata de unii o provocare biotehnica fara etica pentru ca lezeaza identitatea individului si a speciei si ataca demnitatea persoanei.

Biserica Catolica este impotriva clonarii. Nu se poate uita intr-adevar uita ca negarea creatulitatii umane, departe de a exalta libertatea omului, genereaza noi forme de sclavie, discriminari si suferinte.

Clonarea se poate face si la plante si animale. De altfel, de aici au plecat toate lucrurile care au dus la clonarea umana. Prima clona s-a realizat in anul 1996 clonand oita Dolly.

Clonarea nu est o posbilitate, avand in vedere ca doar 1% dintre animalele clonate au reusit sa supravietuiasca. Au aparut complicatii la nivelul organelor sau sangelui.