In general acest tip de climat este localizat pe unele insule si pe tarmurile vestice ale continentelor si mai putin pe coastele estice ale unor continente, pe insulele sau pe arhipelagurile insulare din preajma acestora. Tipul climatic temperat oceanic se intalneste:

– in Insulele Alentine, Peninsula Alaska, tarmurile Golfului Alaska si pe litoralul pacific al Americii de Nord pana la latitudinea de 40oN, dincolo de care urmeaza climatul subtropical cu veri uscate;

– pe litoralul chilian incepand de la aproximativ 40olat.S si pana in extremitatea sudica a insulei Tara Focului;

– in jumatatea sudica a Islandei, Arhipelagul Britanic, nordul Spaniei, cea mai mare parte a Frantei, Luxemburgului, Belgiei, Olandei, Germaniei, Danemarcei, o parte din Cehia, Polonia, Suedia si aproape toata Norvegia;

– in Austalia de Sud-Est, Tasmania si Noua Zeelanda.

In America de Nord si de Sud aproape toate fasiile litorale cu climat temperat oceanic sunt delimitate net de Muntii Cordilieri si Anzi, care le protejeaza totodata de advectiile reci arctice si antarctice. In Europa de Vest insa, lipsa unor bariere montane si litorale permite vanturilor de vest sa extinda mult catre est caracteristicile climatului temperat oceanic.

Ariile geografice apartinand acestui tip climatic, au un regim pluviometric cu precipitatii bogate in cursul semestrului rece (iernii in special) si precipitatii mai reduse in semestrul cald (in special vara), cand valorile evapotranspiratiei potentiale depasesc aportul pluviometric. Din punct de vedere termic iernile sunt blande, iar verile racoroase. Mediile termice anuale se situeaza de regula intre 7 si 13 oC suferind abateri locale in functie de diversi factori (altitudine, influenta curentilor oceanici etc.).

In lunile cele mai calde ale anului (iulie – august in emisfera nordica, respectiv ianuariefebruarie in emisfera sudica) temperatura medie este de circa 15oC putand sa se abata in anumite situatii cu aproximativ ±5oC de la medie. Maximele diurne din luna cea mai calda, insumate si mediate, nu depasesc pragul de 25oC. Maximele absolute ating pragul termic de 35oC, doar in cazul advectiilor aerului continental in zonele de coasta.