Internetul a dus la multe schimbari, de la momentul in care a fost creat. Pe langa divertisment si aflarea de noi cunostinte, internetul de astazi este folosit si pentru platformele de socializare online. Chat-ul si mesajele instante joaca un rol important in conceptul de internet. Chat-ul a evoluat mult de-a lungul anilor, iar datorita posibilitatii de a reda videoclipuri pe internet, putem acum sa conversam cu cineva folosind o camera video, avand posibilitea sa ne vedem interlocutorul.

Webcam-ul folosit prin chat, la fel ca chat-ul, permite conversatii unu la unu dar si intre mai multi oameni printr-un singur server. Chat-urile cu webcam sunt astazi folosite mai ales datorita disponibilitatii economice ale webcam-urilor. Folosind aceste programe, devine mai usor pentru membrii familiei care se afla in diferite zone ale lumii sa interactioneze unul cu altul.

Tehnologia este disponibila gratis in aproape fiecare serviciu de mesaje private. Majoritatea programelor care trebuiesc descarcate pentru a fi folosite ofera chat prin webcam.

Camere de chat prin web sunt folosite si pe siturile pentru edulti. Acest situri web ofera un chat cu web cu diferitele lor modele din momentul in care clientul plateste o anumita taxa. Incasarile pentru aceste situri difera de la sit la sit. Totusi, daca vreti sa folositi un astfel de serviciu ar fi mai bine sa aveti o conexiune rapida la internet deoarece video chat-urile prin camera web pot sa fie cu adevarat placute doar daca viteza internetului poate sustine asemenea chat-uri. Gasesti online YesStudio ca exemplu bun si destul de cunoscut daca doriti sa incercati un astfel de mediu de distractie.

Exista programe de chat care ofera web cam-ul pe gratis, insa aceste programe contin foarte multa publicitate, existand si o sansa ca adware sau spyware sa apara in computer dupa folosirea unor astfel de programe.

Desi astfel de programe de chat live online sunt folosite, in general, de indivizi in scopuri personale, pot sa fie folosite si in scopuri personale. De exemplu, aceste programe de chat live pot fi folosite pentru conferinte globale de catre companii, mai ales a celor oferite de servicii de mesaje instant. Aceste servicii sunt, deci, foarte fezabile pentru companiile multinationale, economisind costurile de calatorie avand partile implicate in aceeasi camera, fara sa se deplaseze niciuna in alt oras sau alta tara.

Nu toate siturile si programele acestea iti cer sa ai si tu o camera video pentru a-i vedea pe ceilalti membri ai unui chat.