Daca ai rasfoit Biblia- indiferent ca te-ai uitat peste Vechiul sau Noul Testament, probabil ca n-ai putut trece cu vederea de cate ori apare cuvantul „idol”. Cu siguranta stii ce e acela un idol. Cu toate acestea, referintele pot fi ciudate, din moment ce Biblia interzice crearea de idoli si inchinarea in fata acestora. Idolii erau ceva important in lumea antica, si raman un mister chiar si in zilele noastre.
Idolii in Scriptura
Prin Cuvantul lui Dumnezeu, definitia clasica a cuvantului idol inseamna orice lucru la care oamenii aleg sa se inchine, inafara de Dumnezeu. Una din cele mai importante idei ale Bibliei este ca numai Dumnezeu trebuie sa fie adorat. Asa ca, a avea un idol de orice alt fel poate fi o idee proasta:
4.Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant!
5.Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina parintilor ce Ma urasc pe Mine, pana la al treilea si al patrulea neam,
6.Si Ma milostivesc pana la al miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele. (Iesire 20:4-6)
Este important sa amintim ca toti idolii amintiti in Sfanta Scriptura sunt obiecte fizice. In lumea antica, oamenii credeau in astfel de obiecte pentru a-i reprezenta pe zeii locali. Idolii au permis oamenilor de a avea un simt al controlului fata de lumea care ii inconjura. Oamenii din lumea Antica credeau ca idolii lor au puterea de a creste fertilitatea, de a aduce ploaie, de a reusi in razboi si multe altele.
Idolii astazi
Idolatria ramane un punct destul de puternic in societatea in care traim, mai ales in biserici. Exista o mica problema- oamenii nu-si dau seama ca idolatrizeaza lucruri diferite de ceea ce ne zice Biblia: celebritati, bani, faima, putere, libertate etc. Trebuie sa tinem minte ca, daca aplaudam altceva mai mult decat pe Dumnezeu, inseamna ca ne-am gasit alt idol.