Vremurile in care traim sunt foarte dificile. Crizele financiare si-au lasat umbrele spre buzunarele multor persoane si din pacate, somajul sau numarul de persoane care lucreaza pe un salariu de subzistenta este inca destul de mare. Necesitatea de a avea un trai decent ne impinge spre o anumita suma de bani necesara, care de multe ori o avem, insa de alte ori nu este disponibila.

          Gestionarea banilor ar trebui sa fie facuta cu foarte multa atentie si sa fim constienti de lucrurile pe care le avem nevoie cu adevarat. Nesiguranta unui venit constant ne poate impinge in multe situatii dificile, in care capacitatea noastra de a utiliza resursele si lichiditatile sunt de un real ajutor. Educatia financiara ar trebui sa fie una dintre disciplinele obligatorii din scoala si cu siguranta ar trebui sa fie tratata cu o foarte mare importanta. Felul in care ne administram timpul poate spune foarte multe despre capacitatea noastra de organizare, seriozitate si motivatia ce ne defineste. Se spune ca timpul este cea mai importanta resursa si nu poate fi mai adevarat de atat, fiind limitata. Pentru a reduce riscul de a ramane in situatii dificile este de preferat sa avem surse de venit diferite, din domenii ce nu se intersecteaza, astfel incat ele sa nu se poate afecta reciproc si la final sa se resimta in buzunarul tau.

          Dar pentru ca nu mereu este asa cum vrei sa fie si viata e mult mai complicata in practica, diferite cheltuieli prevazute sau neprevazute ne pot pune in imposibilitatea de a le achita. Este de preferat sa nu se ajunga in astfel de situatii dar cand le intalnim care sunt optiunile pe care le avem? Ei bine, trebuie sa punem in ecuatie facilitatea pe care ne-o ofera casele de amanet. De cele mai multe ori, un credit bancar poate fi un cosmar birocratic, poate insemna perioade indelungate de asteptare a unui raspuns, care, trebuie luat in calcul, poate fi negativ. Toate acestea ne inclina decizia spre casa amanet care simplifica procesul de imprumut. Amanetul reprezinta o optiune de imprumut pe termen scurt, cu ajutorul unei garantii si in functie de valoarea ei se va desemna si suma, care insa va fi returnata evident cu un comision prestabilit intre client si casa amanet. Cele mai utilizate obiecte specific procesului de amanetare sunt reprezentate de: metale pretioase, respectiv aur, argint si diamante; electronice, precum laptopuri, aparate de fotografiat, telefoane; ceasuri de lux, bijuterii, tablouri sau chiar autoturisme. Pe baza acelui imprumut se realizeaza un contract, cu un termen scadent si o dobanda ce a fost adusa la cunostinta persoane care amaneteaza.

IMG_0651

          Este bine de stiut ca situatiile neprevazute ne pot impinge spre luarea unor astfel de decizii. Ele nu trebuie privite cu spaima deoarece sunt perfect controlate si legale, insa este important sa stim suma de care avem nevoie, posibilitatea de a o returna fara a pierde obiectele amanetate si sa gestionam acei bani astfel incat sa putem trece peste acea perioada dificila. Cel mai important e sa punem in balanta optiunile pe care le avem si fim cumpatati.