Atunci cand ne gandim la o injectie cu tetanos, cu siguranta avem o serie de intrebari in minte: de ce anume ne protejeaza? Ce exact este tetanosul? Chiar trebuie sa imi fac o injectie odata la 10 ani? Atat copiii cat si adultii au nevoie de protectia oferita de antitetanos, deoarece acesta protejeaza impotriva bolilor grave care pot duce la inrautatirea durerilor de muschi din corp.

Daca protectia pe care o injectie cu antitetanos o ofera nu te convinge sa iti programezi urmatoarea vizita la medic- care ar trebui sa aiba odata la 10 ani- injectia initiala, de asemenea, este un vaccin care protejeaza de difterie- o cauza majora de boala si de deces in randul celor mici- si a pertursis, cunoscuta si sub numele de tuse convulsiva. Oamenii care nu au fost imunizati niciodata impotriva tetanosului ar trebui sa primeasca o serie de vaccinuri: trei injectii de antitetanos de-a lungul a sapte sau zece luni de zile.

Potrivit Centrului de Control pentru Prevenirea Bolilor, tetanus- cunoscut si sub numele trismus, este cunoscut si sub numele de Clostridium tetani, care poate fi gasit in sol, praf sau fecale de animale. Accest vaccin previne bolile prin vaccinare, fiind o metoda eficienta de prevenire a unor afectiuni. O medie de numai 29 de cazuri de tetanos au fost raportate, pe an, in perioada 1996-2009, iar toti cei afectati se numarau in randul celor care nu au beneficiat de niciun vaccin cu antitetanos.

Ce este tetanos?

Tetanosul reprezinta o infectie care patrunde in organism prin intermediul ranilor deschise. Sporii tetanosului sunt foarte rezistenti la factorii din mediul inconjurator, iar cel mai repede infecteaza zonele din jurul muscaturilor sau a intepaturilor. De cele mai multe ori, tetanos infecteaza un pacient atunci cand acesta sufera rani provocate de o serie de corpuri straine: metal, lemn sau sticla.

Astfel, tetanos afecteaza functia motorie a omului si poate conduce la contractii musculare generalizate si extrem de dureroase, iar tratamentul trebuie sa fie realizat cat mai rapid. Inregistrand un numar al mortalitatii foarte mare in trecut, astazi, tetanosul nu mai este atat de periculos si asta datorita dezvoltarilor din domeniul medicinii. In statele din Lumea a 3-a, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca inca exista numeroase cazuri de tetanos, astfel ca s-au dezvoltat o multime de campanii de vaccinare a populatiei.

Tetanos este o infectie care afecteaza populatia din statele sarace din cauza lipsei de igiena, favorizandu-se, astfel, raspandirea virusului.