MultB04970701i copii din zilele noastre sunt niste „rasfatati ai soartei”, dar nu numai cu sensul figurat, ci cu adevarat rasfatati, in sensul propriu al termenului, adica au devenit niste rasfatati si alintati spre deosebire de oamenii normali. Daca asa au fost crescuti si invatati sau lasati de capul lor sa faca ce vor si sa actioneze dupa propriile reguli, atunci nu mai ai cum schimba acest lucru oricat de mult ai vrea tu, decat daca ajung ei insisi sa se loveasca de „pragul de sus” si sa se schimbe in bine. 

Asadar, acei copii si tineri rasfatati si alintati au ajuns asa tocmai pentru ca inca de mici li s-au acordat ba foarte multa atentie, ba au fost singuri la parinti, ba li s-au facut toate poftele si au avut parte de tot ceea ce si-ar fi putut dori vreodata. Insa cine sunt vinovatii in toate aceste situatii? Nu poti da vina pe bietii copii, deoarece ei nu aveau cum sa devina asa daca nu erau incurajati sau daca ar fi fost impiedicati la timp. 

Multi parinti spun ca odata ce vor avea un copil ii vor oferi tot ce e mai bun in lumea asta si tot ce-si va dori va fi la dispozitia lui oricand, asta tocmai pentru ca respectivii parinti au avut parte de lipsuri si prea putine lucruri si conditii pe care si le-ar fi dorit pentru ei, asa ca hai sa le oferim copiilor de toate si un viitor mai bun, daca noi n-am avut parte de asa ceva.

Privindu-ti copilul ca pe centrul universului, considerandu-l buricul pamantului, nu vei face decat sa ii cresti increderea de sine, dar o incredere prea mare in sine, un tip de narcisism si egoism pe care altfel nu l-ar fi dezvoltat poate. De asemenea ignorandu-i comportamentul pozitiv si incurajandu-l din greseala sau cu intentie pe cel negativ, ii poti cauza rau, transaform,andu-l intr-o persoana care nu mai stie care e binele si care e de fapt raul si cum ar trebui sa se comporte si actioneze in diferite situatii.