Cu totii stim ca Soarele este principala sursa de caldura naturala si care incalzeste o buna parte a oceanelor si usctului datorita energiei calorice care o trimite pe Terra. Oscilatiile termice sunt declansate de miscarea de rotatie si revolutie a Pamantului, dar depind si de forma sferica a acestuia. Soarele determina in acest fel o transformare in mod neincetat a apei lichide si solide in vapori, care, trasnportati de vant, acestia circula liber in atmosfera.

Astfel, atunci cand o masa de aer umed se raceste, se produce o condensare a vaporilor de apa, formand norii. Aceste formatiuni noroase sunt alcatuie din picaturi de apa microscopice care se agrega in picaturi cu dimensiuni din ce in ce mai mari pana ajung sa precipite pe suprafata pamantului, iar la latitudini mari aceste picaturi se intalnesc sub forma de cristale de gheata care cad sub forma de zapada.

Zapada si ploaia se transforma ulterior in cursuri de apa care, prin intermediul infiltratiilor, pot alimenta panzele subterane.

Procesul de circulatie a apei in natura este considerat ca fiind un proces inchis, intrucat distributia sa geografica este variabila, iar volumul total de apa din oceane, atmosfera si continente este constant. De asemenea, pentru a cunoaste procesul de circulatie a apei, trebuie sa stii ca aceasta poate fi de uscat si oceanic.

In urma procesul de evaporare, apa de la suprafata oceanelor se ridica in atmosfera unde, in urma condensarii precipita iar, sub influenta fenomenului de gravitatie, cea mai mare parte a apei se va intoarce in oceane. Acest fenomen este asemanator si in cazul uscatului, cu mentiuna ca aici procesul de evaporatie este mai complicat datorita distributiei suprafetelor terestre mai neomogen, precum si de modul diferit de racire sau incalzire a uscatului fata de apa.

Multi cercetatori sustin ca, din cauza temperaturilor foarte ridicate de pe Pamant la inceputuri, s-au format mari cantitati de vapori de apa. Dar sub aspectul unei raciri treptate, vaporii de apa au precipitat, generand adevarate cascade, apa acumulandu-se in depresiunile existente de la suprafata terestra, astfel luand nastere oceanele si continentele.