Cu totii am experimentat sentimentul unei relatii ratate, incat ajungeam de multe ori sa ne intrebam care ar fi rezultatul dupa o astfel de investitie. Investitia in iubire si intr-o relatie poate fi privita si din punct de vedere pozitiv si din punct de vedere negativ. Atunci cand spunem negativ ne gandim desigur la suferinta, la lacrimi varsate, la neacceptare si nepretuire sau la lipsa fericirii.

Dar viata nu este numai lapte si miere, incat ajungi sa tragi linie si sa aduni ceea ce consideri ca ai primit in dar de la viata fara sa citesti o carte anume.

1. Partenerul nu te va schimba niciodata si nici el nu se va schimba. Este o lectie pe care o inveti dupa o dezamagire, mai ales atunci cand acele placute momente tocmai ce au fost transformate in dureri de cap.

2. Scopuri comune neindeplinite. Este normal ca fiecare sa aiba scopuri diferite de viata, incat atunci cand descoperi ca celalalt nu are aceleasi ganduri despre intemeierea unei familii impreuna, despre ajutor reciproc si despre dezvoltare profesionala, inseamna ca va fi mult mai dificil ca o familie sa se dezvolte in acest mediu.

3. Limitele personale sunt importante. Spatiul personal, interesele personale si implicit timpul sunt extrem de importante pentru fiecare partener al relatiei, incat daca o persoana ajunge sa spuna ca cealalta il detine si ii este proprietate este o problema foarte majora.

4.  Fericirea este o alegere. Imbunatatirea stimei de sine inseamna si analiza propriilor alegeri, motiv pentru care unii aleg sa fie mai fericiti singuri, decat sa fie implicati in relatii dezastruoase.

5. Mentine viata privata privata. Relatiile de socializare nu sunt o buna metoda de a-ti spala rufele si nici de a le pune la uscat pe tapet. Ideal ar fi sa se stea cat mai departe de aceste medii sociale, care nu fac decat sa adanceasca suferinta si sa elimine paranoia care poate aparea.